Na vykurovanie v pasívnom dome potrebujete len približne desatinu energie v porovnaní s klasickou stavbou. Väčšinu tepla zabezpečí správna architektúra, ktorá plne využíva slnečné žiarenie. 

V našich podmienkach však aj najdokonalejší projekt potrebuje v chladných mesiacoch pomôcť. Zdroj tepla je okrem vykurovania navyše nevyhnutný aj na ohrievanie úžitkovej vody. Tá sa míňa rovnako, či je dom nízkoenergetický alebo nie.

Ako sa teda doma zohriať a zostať čo najviac ekologický? Na výber máte niekoľko možností.

PLYNOVÝ KONDENZAČNÝ KOTOL

Ak je na pozemku dostupná prípojka plynu, predstavuje plynový kondenzačný kotol najefektívnejšie riešenie na vykurovanie pasívneho domu. Počiatočné náklady sú síce z dôvodu budovania odvodu kondenzátu vyššie, ale investícia sa vám rýchlo vráti vďaka nízkym nákladom na prevádzku.

Kotol sa vám navyše odvďačí veľmi komfortným používaním a pri pasívnych domoch sa nemusíte obávať ani o ekológiu, pretože oproti vykurovaniu v bežnom dome miniete len zlomok zdrojov.

V nízkoenergetických domoch je vhodné kombinovať ho s ďalšou technológiou a vodu ohrievať osobitne, napríklad pomocou tepelného čerpadla.

SLNEČNÉ KOLEKTORY

Slnečné kolektory sú pomerne známe ekologické riešenie, ktoré stavitelia pri pasívnych domoch s obľubou používajú. Výhodné sú na prípravu teplej vody a podporu vykurovania. Bohužiaľ, v zimnom období je ich prínos menší.

TEPELNÉ ČERPADLO

Tepelné čerpadlá využívajú na vykurovanie a ohrev vody zbytkové teplo zo vzduchu, vody alebo zeme. Moderné čerpadlá zároveň môžete využiť aj na chladenie.

Ich veľkou výhodou sú veľmi nízke prevádzkové náklady. Na každý jeden spotrebovaný kilowatt elektrickej energie dokážu za istých podmienok dodať až päť kilowattov tepelnej energie. V praxi to znamená, že tepelné čerpadlo vyprodukuje 50 až 75 % tepla v podstate úplne zadarmo. Tieto zariadenia zároveň majú minimálne požiadavky na údržbu.

Nevýhodou čerpadla sú najmä vyššie náklady na jeho obstaranie. Návratnosť investície je ale veľmi rýchla.

Kvalitné tepelné čerpadlá vzduch – voda nájdete aj v našej ponuke.