Ak vám vaše nasporené peniaze unikajú von komínom kvôli nesprávnemu kúreniu, máme pre vás niekoľko rád, ako byť ekonomickejší a ekologickejší.

NEPREKURUJTE

Ideálne je nastaviť si v každej miestnosti teplotu samostatne. Podľa lekárov je optimálna teplota v obytnej miestnosti okolo 21 °C. V spálni stačí dokonca niečo okolo 17 °C. Najteplejšie – až 23 °C má byť v kúpeľni. V kuchyni rátajte s tým, že varením zohrievate celú miestnosť a nastavte si teplotu podľa toho, ako často ju využívate a koľko času v nej trávite.

Ak to u vás doma nie je možné, znížte teplotu v byte aspoň pred spaním. Pri využívaní podlahového kúrenia teplotu stiahnite o maximálne 1 až 2 °C, v prípade systému s radiátormi aj o 3 °C

Kúrenie obmedzte aj v časoch, keď nie ste doma. Zvlášť, keď odchádzate na dlhšie. Prehrievaním prichádzate nielen o peniaze, ale môže to mať neblahé účinky aj na vaše zdravie. Suchý vzduch vysušuje sliznice a sťažuje dýchanie najmä astmatikom a ľuďom s ochoreniami dýchacích ciest.

Prekúrené bývanie vedie k väčšej náchylnosti organizmu na ochorenia – na vine sú najmä veľké teplotné skoky pri prechode zo suchého teplého interiéru do chladného a vlhkého vonkajšieho prostredia.

Napríklad v severských krajinách je bežné, že ich obyvatelia v zime svoje obydlia neprekurujú, ale radšej si na doma oblečú teplejšie oblečenie.

TEMPERUJTE

Aj keď sa to zdá ako protirečenie, o peniaze prichádzame aj nedostatočným vykurovaním.

Pod pojmom temperovania rozumieme udržiavanie určitej teploty v priestoroch, ktoré sú po dlhšiu dobu nevyužívané. Napríklad v domácnosti po odchode na dovolenku, na chate či v miestnostiach, ktoré práve nepoužívame. Vypínať kúrenie by sme nemali ani na noc.

 

Múry domov majú dobrú akumulačnú schopnosť tepla. Ak ich ale necháme vychladnúť na teplotu pod 10 °C, na ich opätovné zohriatie a vykúrenie na teplotu cez 20 °C minieme veľké množstvo energie.

Nepretržité temperovanie na 13-15 °C s občasným vetraním je efektívne a dovolí nám zohriať miestnosť na 20 °C oveľa rýchlejšie a rovnomernejšie. Zároveň platí, že temperovať v zimných mesiacoch by ste mali aj tie miestnosti, ktoré nevyužívate.

Podcenením dôležitosti temperovania neprichádzate len o peniaze. Nakopiť sa môžu aj problémy s vlhkosťou, plesňami a praskaním omietok, ktoré nás budú stáť nemalé prostriedky navyše.

Temperovaný dom je zdravý dom.

VETRAJTE INTENZÍVNE A KRÁTKO

Pred otvorením okna si pripomeňme, že každý stupeň Celzia navyše znamená o 6 % väčšiu spotrebu energie.

Vetranie je skutočne dôležité a platí, že by sme mali vymeniť 25 kubíkov vzduchu na osobu za hodinu. Vydýchaný vzduch nám môže privodiť malátnosť či nevoľnosti. Okrem toho, nedostatočné vetranie môže viesť aj k vlhnutiu stien a tvorbe plesní, ktoré (ako sme už písali vyššie v článku) môžu ohroziť naše zdravie.

UTESNITE OKNÁ A DVERE

Ak dodržiavate všetky odporúčania a predsa vás kúrenie stojí viac, ako ste si predstavovali, pravdepodobne vám teplo niekde z domu uniká. Spoznáte to aj podľa toho, že netesniace okná a dvere púšťajú do vnútra hluk a zároveň sa rosia okná.

Najmä staršie domy je potrebné zatepliť a vymeniť na nich staré okná za nové. Sústavné prúdenie i keď malého množstva studeného vzduchu ochladzuje priestor bytu, a tak musíme intenzívnejšie kúriť. Radšej si preto skontrolujte, či sú všetky okenné rámy, vchodové dvere či dvere na balkón dobre zavreté a či máte utesnené všetky škáry.

Nezabúdajte však, že dom musí mať vyriešenú aj ventiláciu či rekuperáciu, pretože ak vzduchotesná stavba vôbec nedýcha, začne vlhnúť. Z tohto pohľadu sú vhodnejšie skôr drevené okná ako plastové. Drevo totiž má prirodzene vyššiu paropriepustnosť, teda lepšie prepúšťa vlhkosť.

OBJEDNATE SI REVÍZIU KOTLA

Podľa portálu energia.sk sa zanedbanie pravidelných revízií kotla môže prejaviť zvýšením spotreby až o 25 %. Povinnosť pravidelných prehliadok je navyše stanovená aj zákonom. A zároveň v prípade poistnej udalosti môže dôjsť ku kráteniu a v niektorých prípadoch dokonca ku strate nároku na poistné plnenie.

Napríklad spoločnosť Immergas poskytuje bezplatnú 5-ročnú záruku, v prípade dodržania podmienok, ktoré sú uvedené v záručnom liste. Jednou z nich je práve každoročná servisná prehliadka kotla, ktorú vykoná oprávnený servisný technik.

Nezabúdajte preto na pravidelné každoročné prehliadky kotla. Pravidelnou prevenciou sa dá menšími finančnými čiastkami veľmi účinne predchádzať nákladným poruchám.

Ak máte doma kotol starší ako 15 rokov, uvažovať by ste mali už aj nad jeho výmenou. Moderné kondenzačné kotly sú v porovnaní so starými kotlami ďaleko účinnejšie a hospodárnejšie. Výmenou kotla tak môžete ušetriť na prevádzkových nákladoch aj niekoľko stoviek eur ročne.