Vedeli ste, že kondenzačný kotol je až o 20 % účinnejší než klasický? Ak nie, prečítajte si náš článok. Uvádzame v ňom viaceré dôvody, pre ktoré sa oplatí vymeniť starý kotol za kondenzačný.

Podobne ako iné kotly, aj kondenzačný využíva ako zdroj plyn. Rozdiel je však v tom, že kým klasický kotol odvedie spaliny cez komín do ovzdušia, kondenzačný kotol ich dokáže premeniť na teplo.

Poslúži mu na to výmenník, v ktorom sa ochladzovaním recyklujú spaliny (kondenzácia) a premieňajú sa tak na úžitkové teplo.

Pomocou kondenzačného kotla, samozrejme, dokážete vykúriť budovu aj ohriať vodu. Alebo si môžete zaobstarať kondenzačný kotol len na vykurovanie.

No teraz sa už pozrime na samotné dôvody, pre ktoré si kondenzačný kotol zaobstarať.

PODSTATNE VYŠŠIA EFEKTIVITA

Jednoznačne najväčším rozdielom medzi kondenzačným a klasickým kotlom je účinnosť. Efektivita kondenzačného kotla sa pohybuje na úrovni 90 %, zatiaľ čo nekondenzačný kotol je efektívny len na 70 – 80 %.

Dokonca pri kotloch, ktoré majú viac ako 10 rokov, je účinnosť ešte nižšia. Konkrétne hovoríme o maximálne 60-percentnej účinnosti.

Preto ak chcete kúriť čo najefektívnejšie a neposielať peniaze len tak do vzduchu, vymeňte klasický kotol za kondenzačný.

Ako sme už uviedli vyššie, kondenzačný kotol recykluje plyny, ktoré by inak cez dymovody unikli do ovzdušia. Takto využité spaliny sa premieňajú na teplo, vďaka čomu šetríte energiu aj peniaze.

JE TO EKOLOGICKÉ

Je známe, že vykurovaním uniká do ovzdušia oxid uhličitý. Vďaka opätovnému využívaniu odpadových plynov však môžete jeho množstvo znížiť.

Kondenzačné kotly ročne vypustia o vzduchu o 1,2 tony menej oxidu uhličitého než klasické kotly.

Nemožno sa preto diviť, že Európska únia stále viac podporuje výmenu kotlov za účinnejšie. Podľa jej nariadenia ErP (Energy Related Products) dokonca dovoľuje vyrábať už len kondenzačné kotly, ktoré znižujú množstvo vypusteného oxidu uhličitého a spotrebu energie.

Prirodzene, takýto spôsob vykurovania nie je výhodný len pre vašu domácnosť a peňaženku, ale aj pre životné prostredie.

A ak sa môžete podieľať na znižovaní emisií v ovzduší, prečo tak neurobiť?

DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

Keď má klasický kotol 10 rokov, môže vypovedať službu. Kondenzačné kotly bez problémov poslúžia minimálne 15 rokov.

Kedysi sa kotlom vyčítalo, že kondenzát spôsobuje hrdzavenie výmenníka. V súčasnosti sa však používajú neželezné kovy (hliník, meď), ktoré korodovaniu zabraňujú. A aj vďaka tomu sú kondenzačné odolnejšie a vydržia dlhé roky.

FINANČNÁ ÚSPORA

Používanie neželezných kovov zvyšuje cenu kotla. V porovnaní s klasickým kotlom si priplatíte aj za inštaláciu a bežnú údržbu. No neobávajte sa, všetko toto sa vám rýchlo vráti.

Vďaka tomu, že kondenzačné kotly využívajú spaliny a účinne narábajú s teplom, prinášajú vysokú úsporu financií. Ročne môžete na energiách ušetriť až 250 eur.

A keď si sumu vynásobíte počtom rokov, ktoré vám kotol poslúži, hneď vám je jasné, že počiatočné investície máte čoskoro naspäť.

BEZPEČNÉ PRE DOMÁCNOSŤ

Kondenzačné kotly zachytávajú vzduch zvonku cez dymovod. Naopak, nekondenzačné kotly nasávajú vzduch z miestnosti, v ktorej sa nachádzajú. Je teda oveľa vyššie riziko, že sa do nich dostanú toxické látky.

V prípade kondenzačných kotlov stojí za zmienku aj to, že ich konštrukcia má oveľa lepšie tesnenie a nehrozí ani kontakt s toxickými látkami. Kondenzovaná kvapalina sa totižto odvádza potrubím do odtokového systému.

PRIESTOROVO NENÁROČNÉ

Kotly na tuhé palivo sa vyrábajú z ocele alebo zliatiny. Tieto materiály sú veľmi ťažké, čo komplikuje aj samotnú inštaláciu. Samozrejme, takýto model môžete zväčša umiestniť len do kotolne alebo inej technickej miestnosti.

Kondenzačné kotly sú aj tentoraz vo výhode. Keďže nepotrebujú zásobník teplej vody, majú menšie a kompaktné rozmery, hodia sa kdekoľvek. Rodiny si ich bežne montujú do kuchyne či kúpelne.

Príjemným bonusom je, že kondenzačný kotol pôsobí elegantne a jednoducho. Takže nech už ho umiestnite hocikde v dome, nebude tam pôsobiť rušivo a neesteticky.