ZAOBSTARAJTE SI SOLÁRNY OHREV VODY

V letných mesiacoch najviac energie spotrebujete najmä na ohrev teplej vody. 

Jednou z možností, ako v tomto smere výrazne usporiť, je využiť práve solárne kolektory. Tie nielenže eliminujú záťaž na životné prostredie, ale zároveň výrazne znižujú náklady domácnosti na energie.

V lete dokážu solárne kolektory usporiť až 90 % nákladov na teplú úžitkovú vodu. Celoročne je to až 70 percent. Samozrejme, to všetko pri nulových emisiách.

Solárne kolektory sú ideálnym riešením aj v prípade, ak máte bazén, ktorý vyžaduje ohrev vody. 

Ak sa chystáte stavať bazén alebo si chcete zabezpečiť čo najdlhšiu kúpaciu sezónu, neváhajte a poraďte sa s odborníkmi na solárne systémy. Môžete tak ušetriť dosť peňazí. 

NALEPTE SI NA OKNÁ TENIACE FÓLIE

Počas horúcich letných dní vám pomôžu aj protislnečné fólie. Tie dokážu redukovať príjem solárnej energie aj o 70 %. 

Ako je to možné? Vďaka nim sa do interiéru nedostane veľa tepla a vy tak nemusíte míňať energiu na chladenie miestností pomocou klimatizácie.
 

KUPUJTE SPOTREBIČE PODĽA ENERGETICKÝCH ŠTÍTKOV

Novšie spotrebiče sú ďaleko úspornejšie ako tie staré. Pri nákupe spotrebičov do domácnosti si vždy všímajte energetický štítok. Nájdete na ňom informácie o tom, akú má zaradenie energetickú účinnosť.

Stupnica sa pohybuje na úrovniach od A+++ až po G. Platí pritom, že stupeň A+++ je najúspornejší, zatiaľ čo G je najmenej úsporný.

Takéto štítky nájdete aj pri plynových kotloch, tepelných čerpadlách či solárnych kolektoroch značky Immergas

Všetky naše zariadenia patria do „áčkovej” energetickej triedy. To znamená, že ide o modely s vysokou účinnosťou a šetrnosťou voči životnému prostrediu. 


VYMEŇTE KLASICKÉ ŽIAROVKY ZA ÚSPORNÉ

Nahraďte klasické svetlá úspornými LED žiarovkami. Oproti klasickým žiarovkám vám ušetria až 70 % nákladov na energie. 

Ich počiatočná cena môže byť vyššia ako pri iných zdrojoch tepla, no vzhľadom na ich dlhú životnosť a úspornosť sa vám investícia rýchlo vráti.
 

SPRCHUJTE SA VLAŽNOU VODOU

V lete sa sprchujeme častejšie. Aby ste znížili spotrebu energie, sprchujte sa kratšie, a to len vlažnou, nie horúcou vodou. 

Ak plánujete inštaláciu ohrievača vody so zásobníkom, investujte do takého, ktorý disponuje vysoko výkonnou špirálou. Takéto zásobníky sú schopné dodávať teplú vodu aj pri nepretržitom odbere, takže ich malý objem vám bude stačiť. 

Teplotu teplej vody v nich len nastavte na priamo využívanú teplotu, čo je približne 40 stupňov. Obmedzíte tým tvorbu vodného kameňa, čo má pozitívny vplyv na spotrebu, životnosť a náklady na údržbu.

V domácnostiach je najvýraznejšia spotreba teplej vody najmä v ranných a večerných hodinách. Vďaka menšiemu, no výkonnému zásobníku nebudete počas dňa zbytočne “skladovať” a udržiavať teplotu veľkého objemu vody a tým výrazne ušetríte náklady spojené s ohrevom vody.

ZVÁŽTE CHLADENIE TEPELNÝM ČERPADLOM

Ak máte doma klimatizáciu staršiu ako dvadsať rokov, možno je na čase zvážiť výmenu. Takéto zariadenie môže byť zastarané a energeticky neefektívne. 

Predtým než si vyberiete nové zariadenie, namiesto klasickej klimatizácie sa zamyslite nad chladením pomocou tepelného čerpadla.

Výhoda tepelného čerpadla oproti klimatizácii spočíva najmä v efektivite jeho fungovania. Klimatizácia vám totižto zaručí úsporné chladenie len v prípade, ak rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou neprekročí 15 °C. Tepelné čerpadlo však funguje rovnako úsporne, či je vonku 25 °C, alebo 40 °C.

Najvýraznejším plusom tepelného čerpadla je, že väčšinu energie vyrába zo vzduchu, teda obnoviteľného zdroja, ktorý je zadarmo a bez akýchkoľvek obmedzení. Vďaka tomu je omnoho ekologickejší a ekonomickejší ako iné typy zariadení.

Tepelné čerpadlo navyše v zime využijete aj na vykurovanie a počas celého roka aj na ohrev vody a ešte pritom aj výrazne ušetríte.

Ak už teraz premýšľate, že si tepelné čerpadlo alebo iné úsporné zariadenie zadovážite, prejdite na web Immergas-u. V ponuke okrem čerpadiel nájdete šetrné solárne kolektory, zásobníky aj kondenzačné kotly.