1. TEPLO SA ROZLOŽÍ ROVNOMERNE

Ak sa pozriete na prierez systému podlahového vykurovania, uvidíte, že rúrky pre podlahovku sú rozložené po celej ploche. Pri radiátorovom vykurovaní však teplota vzniká a šíri sa do prostredia z jedného miesta.

Zatiaľ čo konvenčné vykurovanie (kam patrí aj spomínané vykurovanie radiátormi) najprv zohrieva vzduch v miestnosti a až potom steny, podlahové vykurovanie využíva sálavý efekt.

Pri ňom dochádza k priamemu zohrievaniu stien, od ktorých sa následne zohrieva vzduch v miestnosti. Výsledkom toho je rovnomerné rozloženie tepla v celej miestnosti. 

2. MENŠIE PRÚDENIE VZDUCHU ZNAMENÁ MENEJ PRACHU

Keďže teplo z radiátorov smeruje nahor a teplotu vzduchu pohltia chladné steny, studený vzduch klesne opäť dole a tento jav sa opakuje stále dookola. Vykurovaním „starým” spôsobom teda vznikajú väčšie teplotné rozdiely, no so zvýšeným prúdením súvisí aj väčšia prašnosť.

Ak máte v domácnosti alergika či astmatika, pri podlahovom kúrení sa rozvíreného prachu nemusíte obávať. 

Vyplýva to aj z diskusie na portáli Modrá strecha„Prach víri také kúrenie, kde je výhrevné teleso s vysokou teplotou. To spôsobí, že vzduch v izbe sa začne hýbať. Čím horúcejšie teleso, tým väčší pohyb vzduchu. Podlahovka má okolo 25 °C na povrchu (voda vnútri trošku viac), takže teplotný rozdiel voči teplote vzduchu je minimálny,“ radí diskutujúci. 

Porovnanie šírenia teploty vzduchu. Zdroj: vlastné spracovanie podľa Warmup.co.uk


3. PODLAHOVÉ KÚRENIE NEVYSUŠUJE VZDUCH

Poznáte ten pocit, keď je v miestnosti nadmerné teplo a kvôli zníženej vlhkosti vzduchu pociťujete sťažené dýchanie? Alebo keď sa v noci zobúdzate s poriadnym pocitom smädu? Aj toto môže byť dôsledok neefektívneho vykurovania radiátormi.

Vďaka rovnomernému šíreniu teploty je vykurovanie podlahovým systémom na pocit oveľa príjemnejšie. A to aj bez častého vetrania, ktoré iba zbytočne zvyšuje náklady na kúrenie.

Plusové body dáva podlahovému kúreniu aj fakt, že ide o nízkoteplotný spôsob vykurovania. Vyhriať miestnosť do takej miery, že začnete pociťovať suchý vzduch, je teda nemožné.

Podlahové kúrenie nevíri a nevysušuje vzduch tak ako kúrenie radiátorom.

4. RADOSŤ Z TEPLA AJ PRE DETI

Keďže sa zdroj tepla nachádza hneď pod podlahou, príjemný hrejivý pocit si všimnete okamžite. Podlahové kúrenie je preto skvelou voľbou pre uzimených ľudí s neustále studenými končatinami.

Pre podlahové kúrenie sa často rozhodujú rodiny s malými deťmi. Dôvod je úplne jednoduchý – ich ratolesti môžu pokojne sedieť, ležať a hrať sa na zemi bez obáv z prechladnutia. Pokiaľ ide o benefit z priameho pocitu tepla, problém s ním môžu mať nanajvýš niektoré domáce zvieratá.

Dobre zvážiť podlahové kúrenie by ste mali jedine v prípade, že do vašej domácnosti patrí napríklad sibírsky husky či otužilec.

5. ŠTÝLOVÝ SPÔSOB VYKUROVANIA, KTORÝ NEZAVADZIA

Ak interiér vášho domu či bytu srší čistými líniami a minimalizmom, rebrovaný radiátor pod oknom do tohto konceptu príliš nezapadá. Týmto prichádzame k ďalšej výhode podlahového vykurovania.

Nevidno ho, no predsa ho cítite. Zapadá do modernej domácnosti, no ani stopy po jeho prítomnosti. Uhádnete, čo to je?

Podlahový systém je jasným favoritom aj pri vykurovaní malého bytu. Uľahčí vám rozhodovanie pri zariaďovaní skromnej kúpeľne, kde rozhoduje každý centimeter. Stačí pridať rebrovaný radiátor a radosť budete mať nielen z tepla, ale aj z ušetreného miesta.

6. TAKMER PRE VŠETKY DRUHY PODLÁH

Podlahové kúrenie vám poskytuje dizajnovú slobodu nielen v zariaďovaní interiéru, ale aj pri výbere podlahy. Systém si najlepšie rozumie s keramickou, kamennou, vinylovou, linoleovou a PVC dlažbou.

Ak uvažujete nad krásnou drevenou podlahou či parketami, kvôli vysokému tepelnému odporu dreva budete musieť robiť kompromisy.

7. NAJEFEKTÍVNEJŠÍ SYSTÉM VYKUROVANIA

Pri uvažovaní nad podlahovým vykurovaním treba brať do úvahy aj zdroj tepla. Tým môže byť klasický kotol či kondenzačný kotol, no najlepšie výsledky dosiahnete s tepelným čerpadlom

V prospech tepelného čerpadla hrajú nižšie prevádzkové náklady aj dotácia od štátu na jeho kúpu.

Kombinácia podlahového kúrenia a tepelného čerpadla je optimálna aj z dôvodu nízkoteplotného fungovania oboch týchto systémov. V rámci maximálnej efektivity tak získate ekonomicky najvýhodnejší spôsob vykurovania.

MÁ PODLAHOVKA AJ NEJAKÉ NEVÝHODY?

Nič nie je dokonalé a platí to aj pre systémy podlahového vykurovania. Záleží však iba na vás, z akého uhla sa na nedostatky podlahovky budete pozerať.

Pre niekoho môže byť pomalý nábeh veľkým mínusom. No ak bývate v trvalo vykurovanej domácnosti, vysoká zotrvačnosť vyhriatej podlahy je, naopak, veľkým plusom.

Vyššia počiatočná investícia je ďalším častým faktorom, prečo ľudia od podlahového vykurovania napokon upustia. Ak sa ale inštalácia urobí kvalitne, vykurovanie pod podlahou je efektívnejšie a z dlhodobého hľadiska ekonomicky výhodnejšie.

Spomínate si na suchý vzduch od radiátorov? Prehrievanie miestností už len o 1 % môže zvýšiť náklady na energie až o 8 %.

Keďže podlahový systém zohrieva podlahové trubky len do 40 stupňov, zatiaľ čo radiátory sa zohrievajú až na 75 stupňov, podlahové vykurovanie je finančne úspornejšie.

Veríme, že vám tento článok uľahčil rozhodovanie o spôsobe vykurovania. Ak sa chcete poradiť s výberom vhodného kotla alebo tepelného čerpadla pre vaše podlahové vykurovanie, svojho Immergas odborníka nájdete na našom webe.