Funguje tepelné čerpadlo aj v zime?

Je pravdou, že účinnosť tepelných čerpadiel typu vzduch-voda v zimnom období klesá, no i napriek tomu dokáže poskytnúť dostatočný výkon a znížiť náklady na vykurovanie približne o tretinu. 

Efektivita systémov vzduch-voda výraznejšie klesne od 3 °C a menej, keď začína vonkajšia jednotka namŕzať a potrebuje spúšťať odmrazovacie cykly.

Okrem základnej možnosti zabudovaného elektrického dohrevu pre prípad extrémne nízkych teplôt, je možné zvoliť aj hybridný systém tepelného čerpadla.

Predovšetkým v chladnejších oblastiach Slovenska je tak vhodnejšie použiť takýto hybridný zdroj. Ak bude treba, ten pomôže čerpadlu doplniť výkon na dosiahnutie úplného pohodlia aj počas najsilnejších mrazov.

Môže tepelné čerpadlo v zime zamrznúť?

Ak systém nie je správne navrhnutý, môže naozaj dôjsť k zamrznutiu vonkajšej jednotky. 

Súčasné moderné tepelné čerpadlá majú plne automatické a efektívne vyriešené odmrazovanie vonkajšej jednotky.

Vďaka pokročilej technológii vám výrobca Immergas garantuje, že tepelné čerpadlo bude fungovať až do teploty -25 °C. 

Zamrznutia sa tak v našich geografických podmienkach obávať určite nemusíte.

Mali by sme čerpadlo chrániť pred snehom a ľadom?

Sneh ani mráz tepelnému čerpadlu nevadia.

Ľad sa môže tvoriť len pod vonkajšou jednotkou v dôsledku odmrazovania a stečeného kondenzátu, ktorý môže v nízkych teplotách namŕzať. To ale na chod samotného zariadenia nemá žiadny vplyv.

Vonkajšej jednotke však môže pomôcť nadstrešenie, ktoré ju chráni pred dažďom a snehom. Takáto strieška môže vám poslúži aj v lete, a to tým, že zariadenie chráni pred slnečným žiarením.

Je tepelné čerpadlo hlučné?

Počas chladného zimného obdobia tepelné čerpadlo pracuje intenzívnejšie a je pravda, že vonkajšia jednotka čerpadla pri svojej prevádzke nejaký hluk emituje. Najintenzívnejšie je čerpadlo počuť v režime ohrevu TUV, keď svoj výkon nemodeluje a ide na 100 %.

Vďaka použitiu kvalitných izolačných materiálov nie je hlučnosť kvalitných tepelných čerpadiel nijako extra vysoká či nepríjmená. 

V prípade požiadavky je možné doplniť nočný režim, ktorý obmedzí výkon na určitú dobu a tým zníži hlučnosť zariadenia.


 

Zvukový prejav čerpadiel môžete navyše ešte výraznejšie minimalizovať pomocou zvuk pohlcujúcej zásteny alebo vhodného umiestnenia v exteriéri.

Je prevádzka tepelného čerpadla v zime drahá?

Ak porovnávame prevádzkové náklady, je v podstate lacnejšia ako plyn alebo elektrokotol.

Nevýhodou tepelného čerpadla je vyššia jednorazová investícia. K výraznému zníženiu prvotných investičných nákladov prispieva možnosť využitia štátnej dotácie na obnoviteľné zdroje energie. 

O tento príspevok môžete požiadať cez národný projekt Zelená domácnostiam. 

Na ktoré tepelné čerpadlá od Immergasu sa podpora vzťahuje, zistíte na našej stránke.
V prípade, že si sami neviete vybrať konkrétny model, obráťte sa na zmluvných Immergas predajcov. Tí vám ochotne vysvetlia parametre zariadení, a tak spoločne nájdete tepelné čerpadlo presne do vášho domu.