Pravidelne čistite vzduchové filtre

Súčasťou klímy aj tepelného čerpadla, ktoré vám poslúži na chladenie aj vykurovanie, sú vzduchové filtre. A práve v týchto častiach sa zachytávajú plesne či baktérie, ktoré alergikom na pohode vôbec nepridávajú.

Pravidelne si teda nechajte filtre vymeniť alebo prečistiť. Ako často to bude treba?

Čistenie filtrov je individuálna záležitosť. Niekomu ich stačí prečistiť dvakrát do roka, iné domácnosti to zas robia každé tri mesiace. Záleží od mnohých okolností.

Totižto ak vnútri fajčíte, máte izbové rastliny alebo domáce zvieratá, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že sa vo filtroch nahromadil prach.

Okrem pravidelného čistenia vám tiež odporúčame poobzerať sa po čo najlepších filtroch. Existujú totižto vysokoúčinné filtre, ktoré dokážu zachytiť až 99,97 % pevných častíc vo vzduchu.

Spoľahnite sa na sálavé kúrenie

Počuli ste už o sálavom kúrení? Ak máte doma alergikov, s týmto pojmom sa určite zoznámte.

Na rozdiel od konvenčného kúrenia, ktoré zohrieva vzduch a ten po miestnosti prúdi, sálavé teplo sa šíri zo zdroja priamo k predmetom či osobám (rozpína sa). 

V šírení tepla by však ani taký problém nebol. Skôr ide o to, že konvenčné kúrenie pri vyfukovaní teplého vzduchu zbytočne víri prach a pri sálaní tepla toto nehrozí.

Pre alergikov je teda oveľa lepšou voľbou sálavé kúrenie. Typickým príkladom takéhoto kúrenia sú podlahové či stropné panely alebo kachľové pece.

Zbavte sa plesní

Na vlhkých miestach sa plesniam priam darí. A keďže vykurovací systém tiež pozostáva z vlhkých zón, plesne sa môžu objaviť aj tam.

Neskôr keď zapnete kúrenie alebo klímu, plesne letia priamo dovnútra.

Preto vám radíme, aby ste si nechali celé kúrenie (prípadne chladenie) pravidelne skontrolovať skúsenému technikovi. Ten prezrie všetko – od kotla cez filtre až po vykurovacie potrubie, v ktorom sa plesne môžu hromadiť.

V prípade potreby nečistoty, samozrejme, odstráni a vy tak máte istotu, že kvôli kúreniu sa plesne do domu určite nedostanú.

Na to, aby sa u vás doma neobjavovali plesne, vám tiež odporúčame celoročne temperovať (vykurovať na štandardnú teplotu, pozn.) a pravidelne vetrať. 

Dbajte na ideálnu teplotu

Vedeli ste, že spúšťačom astmy je studený vzduch? Rovnako však platí, že astmatikom a alergikom nevyhovuje ani príliš horúci vzduch.

Mali by ste teda dbať o to, aby bola u vás doma akurátna teplota. V spoločných priestoroch, ako je obývačka, by malo byť väčšinu dňa 21 ºC.

V izbe zas majte o tri stupne menej – čiže 18 ºC.

Ak teplotu podceníte, opäť vám hrozia plesne a nepríjemné baktérie. Týmto škodcom sa totižto darí tam, kde je horúco a vlhko.

Nenechajte vzduch stagnovať

Je síce pravdou, že alergikom prílišné prúdenie vzduchu škodí, no takisto majte na pamäti, že vzduch nemôže v miestnosti stagnovať. Prečo?

Vzduchom sa prenášajú baktérie, mikróby či plesne. A ak máte dom ešte aj zaizolovaný, škodliviny sa nemajú ako dostať von.

Občas jednoducho treba zapnúť klímu alebo tepelné čerpadlo, aby vzduch začal cirkulovať.

Samozrejme, okrem chladenia nezabudnite ani na pravidelné vetranie, a to počas celého roka.

Ak máte doma alergikov či astmatikov a potrebujete sa poradiť o tom, aké kúrenie im bude vyhovovať, kontaktujte certifikovaných predajcov Immergas

Tí vám s výberom ideálneho systému radi pomôžu.