KOTOL NEMUSÍTE SKRÝVAŤ

Najmä pri menšom bývaní, keď byt či dom nemá samostatnú kotolňu, vyvstáva problém, kam kotol umiestniť tak, aby nenarúšal ráz interiéru.

Dôležité je rozhodnúť sa, či kotol v interiéri priznáme alebo ho zamaskujeme, napríklad za dekoratívnu stenu. Mnoho kotlov sa dnes už vyrába v celku elegantnom dizajne, takže si ho majitelia domov zvyknú zakomponovať ku kuchynskej linke či na chodbu.

Kotol sa dá umiestniť aj do kúpeľne. V takom prípade sa informujte u výrobcu, či má zvýšené elektrické krytie, aby ho bolo možné bezpečne umiestniť aj v miestnosti so zvýšenou vlhkosťou.


ZAVESIŤ ČI POSTAVIŤ?

Kotol môžete umiestniť stacionárne na podlahe alebo sa môžete rozhodnúť pre závesný, ktorý sa upevňuje na stenu.

Stacionárne kotly musia byť dobre vyvážené a na zemi musia stáť pevne. Vyrábajú sa z liatiny, a tak je ich nevýhodou väčšia hmotnosť.

Závesné kotly zase majú väčšinou menšie rozmery, a tak je ich umiestnenie jednoduchšie.

SPRÁVNE PRIPOJENIE

Dôležitým kritériom pre umiestnenie kotla je odvod spalín. Spaliny z kotla sa zvyknú odvádzať odvodom do komína, cez stenu alebo cez strechu.

Komín musí mať minimálny prirodzený ťah, ktorý väčšinou udáva výrobca kotla. Ak ho nemá, musí sa použiť na odvod spalín turbo kotol s odvodom spalín cez stenu či strechu.

Umiestnenie kotla musí vyhovovať aj správnemu pripojeniu na plynové potrubie, potrubie vykurovacej sústavy a elektrickú sieť.

Ak ide zároveň o kotol slúžiaci na prípravu TÚV, musíte ho umiestniť tak, aby bol čo najbližšie k zriaďovacím predmetom (batériám, umývadlám, vani či sprchovému kútu a WC).


POŽIADAVKY A OBMEDZENIA

Minimálna vzdialenosť kotla od horľavých predmetov by podľa noriem mala byť 20 centimetrov. Zároveň by ste mali kotol umiestniť tak, aby bol k dispozícii manipulačný priestor najmenej 80 centimetrov. 

Čo sa týka samotnej miestnosti, v ktorej má byť kotol umiestnený, tá musí mať priestor najmenej 0,8 metra kubického na každý jeden kilowatt výkonu kotla.

V miestnosti sa zároveň nesmie skladovať horľavý materiál, musí byť vetrateľná, suchá a bez možnosti vzniku či vírenia prachu. Hlavné dvere sa musia otvárať smerom von a spolu s oknami nesmú byť utesnené. Pre istotu ešte treba dodať, že kotol v žiadnom prípade nepatrí do spálne či obývacej izby.

Na záver už len jedno dôležité odporúčanie. Rôznych technických noriem a predpisov nájdete v súvislosti s umiestnením a pripojením kotla naozaj veľa. Najlepšie preto urobíte, ak zveríte kotol do rúk odborníkovi, ktorý vám vie ponúknuť niekoľko možností jeho umiestnenia.

Vy si z nich len vyberiete tú, ktorá vám najviac vyhovuje, a pokojne si tak môžete užívať radosť z tepla.