Slabý tlak teplej vody

Ak sa vám stane, že teplá voda tečie slabým prúdom, môže za to vodný kameň. 

Väčšina Slovenska má tvrdú vodu bohatú na vápnik a minerály. Ten sa zvykne usádzať najmä v potrubiach, kde časom môže vytvoriť hrubé vrstvy, cez ktoré voda preteká len veľmi ťažko.

Málokedy sa to však stáva priamo v zásobníkoch, týmto trpia predovšetkým rozvodové rúry. Odstránenie usadenín si vyžaduje prečistiť trúbky mechanicky – buď silným opačným prúdom vody, alebo čističkou na rúrky. Avšak laickou snahou môžete trúbky poškodiť. Je preto lepšie, keď necháte opravu na odborníka.

Ak aj trúbky máte v poriadku, myslite na prevenciu v podobe rôznych chemických čističov, minimálne pre vykurovacie systémy. Pri chemických čistidlách by ste však mali byť opatrní a lepšie by bolo obrátiť sa na odborníka.

Nemáte sa čím sprchovať

Otvoríte kohútik a z neho tečie len vlažná voda? Otočíte batériu naplno a nič sa nezmení? Zrejme máte problém so zásobníkom na vodu. Problém však bude pravdepodobne v tom, že ohrev máte nastavený na nízku teplotu.

Treba tak skontrolovať zapojenie a nastavenia zásobníka, prípadne ich upraviť na vyššiu teplotu. Ak to nepomôže, je na čase zavolať servisného technika.

Voda je príliš horúca

Len trochu posuňte batériu smerom k teplej vode a z kohútika či sprchy vytryskne omnoho horúcejšia voda, ako by mala. V podstate ide o rovnaký problém, ako keby bola nedostatočne teplá. Chyba bude pravdepodobne v nastavení vášho ohrevného telesa. Ideálne nastavenie je na zhruba 60 °C ohrevu.

Voda je teplá, ale je jej málo

Možno máte iný problém – voda je zohriata dostatočne, ale rýchlo sa minie. Chyba nie je v tomto prípade nikde, len vy míňate vodu rýchlejšie, ako ju váš kotol prepojený so zásobníkom stíha zohrievať. 

Stačí teda zainvestovať do väčšieho zásobníka vody, aby ste mali vodu v požadovanom objeme. 

V našej ponuke nájdete antikorové zásobníky vhodné do bytu, z nich najväčší má objem 200 litrov. 

Ak potrebujete niečo ešte objemnejšie, smaltové zásobníky vyrábame až do objemu 1000 litrov. V prípade, že neviete, aký zásobník by bol pre vás najvhodnejší, v tomto článku nájdete niekoľko užitočných rád. 


Antikorový zásobník na vodu UB INOX 80 V2 s objemom 80 litrov. 

Studené radiátory

Kúrite, ale radiátory stále nehrejú, prípadne hrejú len ich časti? Alebo prízemie je vyhriate, podkrovie však nie? Chyba nemusí byť vo vašom telese, ale v rozvodoch.

V prípade, že v jednej miestnosti máte radiátor teplý a v inej studený, treba skontrolovať, či sú teplé aj rozvodové rúry. Ak áno, najpravdepodobnejšie je, že máte v radiátoroch vzduchovú bublinu. V tomto prípade treba začať s odvzdušňovaním.

Jednoducho uvoľníte uzáver na radiátore a počkáte, kým von vysyčí vzduch a miesto neho začne tiecť voda. Buďte pri tom opatrní, voda môže byť horúca a špinavá, preto vám odporúčame nachystať si vedro a handru.

Ak to nepomôže a radiátory sú stále studené, najmä v dolnej alebo prostrednej časti, zrejme máte v kúrení usadeniny. V tomto prípade pomôže výplach, podobne ako pri každej usadenine v rúrach.

Životnosť zásobníkov na teplú vodu

Priemerne vám zásobník na teplú vodu vydrží 10 až 15 rokov. Ak ale vydáva podozrivé zvuky, prípadne dobre netesní, požiadajte o jeho revíziu. 

Pravidelnou prehliadkou, ktorú vykoná skúsený certifikovaný technik, predídete mnohým ťažkostiam, akými sú opotrebované súčiastky či nákladné opravy.

Navyše, pri kondenzačných kotloch Immergas je servisná prehliadka jednou z podmienok k získaniu predĺženej 5-ročnej záruky.  

Stále však platí, že ide predovšetkým o to, aby vám vyhrievací systém prinášal radosť z tepla čo najefektívnejšie a najdlhšie. Preto je servisná prehliadka doslova nevyhnutnosťou.