Slnečná energia je nám k dispozícii neustále. Pomocou solárnych panelov ju vieme efektívne využívať na produkciu tepla či ohrev vody a nezaťažiť tak budúce generácie.

Má však Slovensko pre využitie takéhoto zdroja energie vhodné podmienky? Na to sa pozrieme v tomto článku. 

Začnime však najskôr odpoveďou na základnú otázku: Čo to slnečné kolektory vlastne sú a na akom princípe fungujú?

Čo sú slnečné kolektory?

Solárny kolektor je zariadenie určené na premenu slnečnej energie na tepelnú. Ide o samostatne stojace panely inštalované na strechách budov alebo vedľa nich. 

Slnečné teplo ohrieva čierny povrch kolektora. Odtiaľ sa teplo pomocou špeciálnej nemrznúcej kvapaliny dopraví na miesto využitia.

Kolektor teda pozostáva z pevnej rámovej konštrukcie a veľkého absorpčného povrchu, ktorý je chránený špeciálnym sklom. 

Súčasťou konštrukcie je aj izolovaná medená potrubná sieť, ktorou prúdi spomínaná kvapalina. Vďaka veľkej styčnej ploche medzi potrubím a absorbérom dochádza k maximálnemu odovzdávaniu vytvoreného tepla.

Na tepelný výkon solárnych kolektorov vplývajú nielen technické parametre kolektorov, ale aj teplo práve „dodávané“ z oblohy a miestne podmienky – prostredie, uhol náklonu a iné.

Podmienky na Slovensku

Na Slovensku sa intenzita slnečného žiarenia dopadajúceho na vodorovnú plochu kolektorov na väčšine územia pohybuje v rozpätí 3 až 3,4 kWh/m2 na deň, na základe čoho môžeme našu krajinu zaradiť do medzi krajiny so strednými hodnotami žiarenia. 

Autor: SolarGIS © 2011 GeoModel Solar s.r.o., CC BY-SA 3.0

Solárne kolektory spracujú približne 50 až 60 % z tejto energie. Na každý meter štvorcový tak denne pripadá 1,5 až 3 kWh energie, čo v praxi predstavuje prípravu 40 až 60 litrov 50 °C teplej úžitkovej vody.

​​Najviac slnečného žiarenia zaznamenávame počas celého roka na juhu Slovenska a najmenej na Orave a Kysuciach. 

Najvýraznejšie rozdiely vznikajú v letnom období, keď je najvýraznejší prebytok zisku solárneho tepla. Množstvo dopadajúcej slnečnej energie dosahuje maximum v júli, minimum na prelome decembra a januára.

Avšak z hľadiska využiteľnosti solárnej energie solárnymi kolektormi je rozdiel medzi týmito najchladnejšími a najteplejšími regiónmi Slovenska len približne 15 %. 

Dá sa teda povedať, že Slovensko má z hľadiska využitia slnečnej energie pomerne veľký potenciál.

Kam kolektory umiestniť?

Najtradičnejším miestom na inštaláciu solárnych kolektorov je strecha, avšak môže to byť aj  stena či voľná plocha v blízkosti budovy v závislosti od plánovaných rozvodov.

Dôležité je dbať na to, aby vám okolité domy, stromy či iné susedné objekty počas niektorej fázy dňa nevytvárali tieň a neznižovali tak zbytočne účinnosť solárnej zostavy.
 

 

Čo sa týka orientácie kolektora, ideálne umiestnenie je na juh, pričom odchýlka do 30° od tohto smeru sa na znížení množstva energie výrazne neprejaví.

Orientácia na východ alebo západ spôsobuje zníženie využita prijatej energie o 30 %. Ak máte možnosť výberu, odporúčame zvoliť si orientáciu na západ.

Pri plánovaní inštalácie je podstatný aj správny sklon. Ideálny uhol naklonenia by mal byť 40 až 50° v prípade, že plánujete solárnu energiu využívať rovnomerne počas celého roka.

Ak máte v pláne kolektory používať len v lete (napríklad na ohrev vody v bazéne), vhodnejší uhol pre vás bude v rozmedzí 25 až 30°, a to pre vyššiu polohu slnka v tomto ročnom období.

Na záver už iba dodáme drobné upozornenie. Pri návrhu solárneho systému je nutný správny výber zásobníka na vodu, ktorého dostatočný objem vám zabezpečí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku. 

Zásobník by zároveň mal byť prispôsobený vyššiemu teplotnému zaťaženiu. Malý objem zásobníka alebo predimenzovaný počet kolektorov môže mať za následok prehrievanie systému v obdobiach prebytku solárneho žiarenia.

Aby investícia do solárnych kolektorov splnila vaše očakávania, umiestnenie kolektorov určite konzultujte s odborníkmi, ktorí vám vypracujú odborný návrh spolu s výpočtami hospodárnosti. 

Zároveň na zariadeniach odporúčame pravidelne vykonávať údržbu a servisné prehliadky, aby ste si čo najviac predĺžili životnosť výrobkov a zaručili ich maximálnu efektívnosť v dlhodobom horizonte.