Vlhkosť

Nie je jednoduché určiť, aká vlhkosť komu vyhovuje. Rozhoduje totižto podnebie aj osobné preferencie. Odborníci sa však zhodujú na tom, že ideálna izbová vlhkosť je medzi
40 % až 60 %.

V lete, keď je vzduch suchší, používajte zvlhčovače. A naopak, v daždivých obdobiach vám pomôžu pohlcovače vlhkosti. 

Ak so suchým alebo príliš vlhkým vzduchom nič neurobíte, oberáte sa nielen o dobrý spánok, ale riskujete aj vážnejšie zdravotné problémy. 

Teplota

Mimoriadne dôležitým faktorom, ktorý vplýva na dobrý spánok, je teplota. Akurátna hodnota sa podobná ideálnej izbovej teplote a podľa výskumov by sa mala pohybovať v rozmedzí 15 až 20 °C.

Extrémne vysoké teploty (viac ako 36 °C) podľa vedcov škodia spánku najviac. Bude sa vám ťažšie zaspávať a v horšom prípade sa ani nedostanete do najhlbšieho spánku, ktorý telu pomáha upevňovať pamäť. Takisto riskujete zvýšenie dýchacej a srdcovej frekvencie. 

S udržaním správnej teploty vám okrem iného pomôže vykurovací systém, ktorý je ľahké regulovať. Takéto systémy, samozrejme, nájdete aj v ponuke Immergas. Typickým príkladom sú plynové kondenzačné kotly, ktoré môžete ovládať pomocou aplikácie Dominus. 

Napojením na dostupnú wi-fi môžete kotol ľubovoľne zapínať a vypínať, zobrazovať aktuálnu hodnotu priestorovej teploty a dočasne meniť aj jej nastavenie. Na to všetko vám postačí, keď si aplikáciu nainštalujete do smartfónu alebo tabletu. 

Hluk

Prirodzene, v príjemnom tichu sa vám spí oveľa lepšie ako v hlučnom prostredí. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že zvuky počas spánku by nemali presiahnuť 40 decibelov, čo zodpovedá zvukom pokojnej nočnej ulice. 

Pravdou však je, že s hlukom vonku často neviete nič urobiť. No s hlukom v dome si poradiť dokážete. A to napríklad aj tým, že si vyberiete tiché vykurovacie zariadenie, ako je tepelné čerpadlo alebo spoľahlivý kotol. 

V prípade, že kotol vydáva nezvyčajné zvuky, nejde o problém len na noc. Zvuky, ktoré sa vám nepozdávajú, totižto môžu naznačovať iný, oveľa vážnejší problém. 

Preto vám odporúčame dbať o pravidelné servisné kontroly certifikovaným technikom, a to aspoň raz za rok. 

Čo robiť pre lepší spánok? 

Viete, ako narábať s teplotou či hlukom. Máme tu však pre vás ešte pár užitočných informácií, ktoré vám pomôžu vylepšiť kúrenie a vôbec vytvoriť ideálne podmienky pre kvalitný spánok. Takže čo ďalšie vám pomôže? 

  • V lete používajte klimatizáciu či tepelné čerpadlo, ktoré tiež dokáže ochladzovať vzduch. 
  • Zatiahnite žalúzie, aby ste zabránili hromadeniu tepla. Odporúčame vám to najmä v lete. 
  • Pred spánkom vyvetrajte izbu. 
  • Eliminujte potenie vhodnými matracmi aj posteľným textilom. 
  • Ak je to možné, v lete spávajte na prízemí alebo nižšom podlaží. 
  • Na noc stiahnite teplotu na termostate (alebo si predvoľte jej automatickú zmenu). 
  • Hodinu alebo dve pred spánkom si doprajte kúpeľ.