Keď chcete vašej početnej rodine zabezpečiť komfortné bývanie, väčšinou sa obzeráte po veľkom dome.

Náklady na jeho chod a údržbu však bývajú často násobne vyššie, ako je to pri menších bytoch a domoch. Je preto pochopiteľné, že chcete na vykurovaní a ohreve teplej vody ušetriť každý cent. 

Či už staviate nový dom, alebo len vymieňate starý systém vykurovania za nový, alfou a omegou je vybrať dostatočne výkonný systém, ktorý vystačí dodávať teplú vodu do celého domu.

Zároveň vám nesmie spôsobiť žiadne vrásky z účtov za spotrebovaný plyn či elektrinu. To je pomerne veľa kritérií, čo poviete?

V širokej ponuke systémov na trhu je navyše pomerne náročné mať o všetkých možnostiach vykurovania prehľad. 

Preto vám poradíme zopár zásad pri výbere nového systému, ktorý je ideálny pre viacčlenné rodiny (päť a viac ľudí). A rovno k tomu pridáme aj pár konkrétnych tipov.

Kondenzačné kotly

Máte v dome starý plynový kotol, ktorý už dosluhuje, spotrebuje veľa paliva a peňazí a nestačí ani pokryť vašu spotrebu?

Ideálnou voľbou pre vás bude plynový kondenzačný kotol. Pri jeho výmene vo väčšine prípadov nemusíte prerábať prívod plynu ani komínový systém. Avšak fakt, že ste kotol vymenili, určite spoznáte na vašej peňaženke.

Otázkou zostáva, aký objem a výkon kotla zvoliť. Najpresnejšie vám na túto otázku odpovie odborník, ktorý na základe plochy, počtu izieb, veku a tepelnej straty domu a ďalších kritérií vypočíta, aký kotol potrebujete.

Objem a výkon kotla si dokážete približne určiť aj vy. Zistíte síce len orientačnú informáciu, no minimálne vám napovie, z ktorých modelov budete s najväčšou pravdepodobnosťou vyberať.

Základnou požiadavkou zostáva, aby kotol pracoval v takzvanom optimálnom režime, teda vtedy, keď stabilne využíva od 15 do 50 % svojho výkonu.

S výkonom do 50 % po väčšinu času prevádzky míňate nielen menej plynu, ale šetríte aj súčiastky kotla, preto k nemu nebudete musieť tak skoro volať servisného technika.

Poďme však ku spomínanému výkonu. Za predpokladu, že žijete v nezateplenom dome zo 70. rokov, s obytnou plochou 180 metrov štvorcových a starým vykurovacím systémom, poobzerajte sa po kotle s výkonom aspoň 27 kW.

 

Kondenzačný kotol Immergas Zeus Superior s výkonom 34 kW

Naopak, pri rovnakej ploche, no so zateplenými stenami a novými radiátormi vám bude stačiť kotol s 15 kW.

Orientovať sa môžete aj podľa približnej tabuľky, podľa ktorej si môžete porovnať veľkosť domu a jeho stav s potrebným výkonom. Približnej tabuľky preto, lebo nezohľadňuje počet ľudí v domácnosti.

S prietokom či bez?

Výkon kondenzačného kotla nie je jediný parameter, ktorý by ste si pri jeho výbere mali všímať. Dôležité je dať si pozor, aby ste namiesto kotla s prietokovým ohrevom vody zvolili radšej ten so zabudovaným zásobníkom teplej vody, alebo s možnosťou ho externe pripojiť.

Pokojne by sa totiž mohlo stať, že hoci vyberiete kotol s dostatočným výkonom pre plochu a stav vášho domu, pri nárazovom odbere teplej vody z viacerých kohútikov jednoducho nemusí jeho výkon stačiť.

Výhodou kondenzačného kotlu HERCULES Condensing 26 je jeho 120-litrový zabudovaný zásobník

Pri veľkých rodinných domoch je preto vždy lepšie staviť na kotol s už zabudovaným zásobníkom alebo s možnosťou ho externe pripojiť.

Napríklad kotlom, akým je Victrix Superior 32 X ErP od Immergas. S ním budete mať dostačujúcu rezervu výkonu na vykurovanie a po pripojení 120-litrového zásobníka aj rezervu teplej vody na sprchovanie.

120-litrový, antikorový zásobník teplej vody Immergas INOX 120 V2

Tepelné čerpadlá

Kondenzačné kotly sú síce oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu ako tie klasické. No ešte ekologickejšie vykurovanie aj ohrev vody poskytujú tepelné čerpadlá.

Keby ste chceli zistiť aspoň približný výkon čerpadla, ktorý vo vašom dome potrebujete, výpočet by bol skutočne náročný. Potrebný výkon tak určí len odborník alebo projektant, a to na základe tepelných strát domu.

Tepelné čerpadlo MAGIS PRO 12 V2 od Immergas

O čo ide? Pri ich posudzovaní nepripadá do úvahy len plocha domu či jeho stav, ale aj vonkajšie prostredie.

Znamená to, že v čím chladnejších oblastiach bývate, tým výkonnejšie tepelné čerpadlo potrebujete. To aj napriek tomu, že máte možno rovnako veľkú domácnosť ako ľudia na juhu Slovenska.

Rovnako ako na vysoký odber teplej vody nemusí stačiť kondenzačný kotol, problémy môže narobiť aj čerpadlu.

A tak v prípade, že doma máte tri kúpeľne a viete, že sa využívajú často a naraz, je dobré k tepelnému čerpadlu pripojiť aj externý zásobník.

Nech už vyberáte kondenzačný kotol, tepelné čerpadlo, alebo ich kombináciu v hybridnom vyhotovení, nekupujte systém na vlastnú päsť.

Hoci možno máte predstavu o jeho ideálnom výkone, najvhodnejší typ vám určí odborník.

Kontaktujte toho najbližšieho certifikovaného špecialistu Immergas, ktorý vám s výberom nového vykurovania pre veľkú rodinu pomôže.