Ľudia väčšinu vykurovacích zariadení po zimnom období nastavia len výkon, ktorý stačí na ohrev vody. Prípadne ho na leto vyradia úplne.

So zvyšujúcimi sa teplotami za oknom totiž hlavné slovo preberá klimatizácia.

Tento scenár však nemusí nastať, keď vašu domácnosť vykurujete a vodu v nej ohrievate pomocou tepelného čerpadla. To vám zabezpečí príjemnú vnútornú teplotu aj počas tropických dní.

Princíp ako klimatizácia, len šetrnejší

Chladenie pomocou tepelného čerpadla, ktoré funguje na princípe vzduch – voda, zabezpečuje jeho opačný chod čerpadla a chladivo v ňom.

Vďaka nemu z vyhriatej miestnosti odvádza teplý vzduch do exteriéru. Rozdielom oproti klimatizácii je spôsob, akým sa ochladený vzduch do miestnosti šíri.

Klimatizácia ho do miestnosti distribuuje priamym prúdom chladného vzduchu, čo veľkému počtu ľudí prekáža a spôsobuje im rôzne ťažkosti.

Priamemu prúdeniu studeného vzduchu síce nezabránite ani s tepelným čerpadlom. Avšak existuje jedna možnosť, ako sa priamemu prúdu chladu vyhnúť.

Ako? Tým, že ochladenú vodu z tepelného čerpadla vženiete do systému podlahového kúrenia.

Obdobný systém chladenia použijete aj vtedy, keď namiesto podlahového vykurovania používate veľkoplošné stenové alebo stropné vykurovacie zariadenia.

Aby bolo toto veľkoplošné chladenie čo najúčinnejšie, je potrebné s riešením rátať už pri jeho projektovaní.

Odmenou vám bude príjemne vychladená miestnosť bez toho, že by vás trápilo prúdenie studeného vzduchu.

Namiesto radiátorov konvektory

K chladnému vzduchu z tepelného čerpadla sa nemusíte dostať len cez zložité varianty vykurovacích systémov. Stále môžete siahnuť po verzii, ktorá supluje funkciu klimatizácie, teda aktívnym a priamym chladením.

Na jeho spojazdnenie budete namiesto klasických radiátorov potrebovať konvektory. Tie sa dnes vyrábajú v estetických prevedeniach ako radiátory. No zatiaľ čo radiátor využijete len v zime, konvektor slúži ako na kúrenie, tak aj chladenie.

Hoci k týmto nutným úpravam komponentov vykurovacieho systému môžete pristúpiť hocikedy, najlepšie spravíte, keď ich inštaláciu naplánujete už počas stavby alebo renovácie domácnosti.

Preto keď na inštaláciu konvektorov budete myslieť vopred, môžete si nerušene užívať príjemnú teplotu počas celého roka. A navyše, za zlomok ceny v porovnaní s ostatnými systémami.

Je tu ešte jedna vec. Možno sa pýtate, či pri opačnom chode dokáže tepelné čerpadlo dostatočne ohrievať vodu, v ktorej sa počas leta sprchujete.

Keďže sa tepelné čerpadlá väčšinou inštalujú spolu so zásobníkom teplej vody, ktoré vodu neustále udržujú v nastavenej teplote, jej nedostatok nehrozí.

Ktoré čerpadlo si vybrať?

Z ponuky tepelných čerpadiel Immergas si dnes vyberiete takmer určite, nech je veľkosť a spotreba vašej domácnosti akákoľvek.

Pre domácnosti s menšou rozlohou vám vystačí čerpadlo Magis Pro 6 V2 so zabudovaným zásobníkom na teplú vodu.

Vykurovacie aj chladiace potreby väčšej domácnosti s viacerými spálňami pokryjete s čerpadlom Magis Pro 12 V2. To pozostáva z vonkajšej jednotky, no rovnako má aj zabudovaný zásobník teplej vody.

Tepelné čerpadlo s externým zásobníkom vody Magis Hercules Pro. 

V prípade, že si členovia vašej domácnosti naozaj radi doprajú dlhé a horúce kúpele, aj keď bývate v tých najchladnejších oblastiach, riešením bude čerpadlo Magis Hercules Pro 12 T.

Vďaka najväčšiemu zásobníku na teplú vodu v triede a vysokej účinnosti máte istotu, že v domácnosti bude vždy príjemná atmosféra.