VYSOKÁ INVESTÍCIA

Ak uvažujete nad solárnymi kolektormi, majte na pamäti, že ich cena sa pohybuje od 1 800 eur. Prinesú vám však viacero výhod. Pomocou nich totižto dokážete vykúriť dom aj ohriať vodu. 

Ku samotnej kúpe prirátajte inštaláciu, ktorá tiež nestojí málo. Celková investícia vás tak vyjde na niekoľko tisíc eur.

Aby ste si počiatočné náklady znížili, poobzerajte sa po dotáciách, ktoré vstupné náklady znížia o stovky až tisíce eur. 

Dotácie sa vzťahujú aj na solárne systémy od Immergasu. Napríklad aj na solárne zostavy, na ktoré sa momentálne vzťahuje zvýhodnená cenová ponuka. 
 

NÁVRATNOSŤ AŽ PO ROKOCH

Je pravdou, že počiatočná investícia je vysoká. Ale už teraz si môžete byť istí, že sa vám po rokoch vráti. Bežne trvá 7 – 10 rokov, kým získate peniaze naspäť.

Slnečné kolektory pritom vydržia aj vyše 25 rokov. A to znamená, že zvyšné roky vám prinášajú už len úspory na energiách.

ZÁVISLOSŤ OD POČASIA

Mysleli ste si, že solárne systémy fungujú najlepšie v horúce letné dni? Musíme vás poopraviť.

Z niektorých zistení vyplýva, že v extrémnych teplotách účinnosť systému klesá. Naopak, ak vonku panuje príjemných 25 stupňov, vtedy panely pracujú najefektívnejšie.
 

A čo ak prší alebo je zamračené? Takéto počasie solárnemu systému nevyhovuje. Panely síce zachytávajú slnečné žiarenie aj cez mraky, ale v takomto počasí fungujú približne len na 30 % zo svojej maximálnej kapacity.

POTREBA ZÁLOŽNÉHO KÚRENIA

Pre pasívny dom dokáže solárny systém zabezpečiť 30 až 60 % všetkého tepla. Ale ako kúriť a ohrievať vodu, keď je vonku škaredo? Na to existuje jasná odpoveď – potrebujete záložné kúrenie.

Takže okrem kolektorov budete mať aj ďalší systém, ktorý v nepriaznivom počasí dom vykúri a ohreje vodu.

Skvelou voľbou sú kondenzačné kotly, ktoré dosahujú účinnosť nad 90 % a vďaka opätovnému využívaniu spalín znižujú uhlíkovú stopu.

Druhou možnosťou je, že si nebudete kupovať každý systém zvlášť, ale necháte si nainštalovať rovno celú zostavu. Jednu takú máme aj u nás v Immergase.
 

Solárna zostava s kolektormi a kondenzačným kotlom.

Pozostáva z dvoch solárnych kolektorov a kondenzačného kotla VICTRIX EXA 24 X, ktorý vám poslúži buď na kúrenie, alebo aj na ohrev vody so samostatne pripojeným zásobníkom.

PRIESTOR NA STRECHE

Zatiaľ čo kotol umiestnite do kúpeľne, chodby alebo kuchyne, solárne kolektory patria výlučne na strechu. Nemusíte sa však báť, hodia sa na šikmé aj rovné strechy.

Viac ako tvar strechy je dôležité to, koľko solárnych panelov potrebujete. Podľa vašich potrieb vám projektant pripraví taký návrh, aby sa na strechu zmestilo dostatok kolektorov. 

VEĽKÁ ÚSPORA PEŇAZÍ

Keď sa už raz pre solárne panely rozhodnete, urobíte dobre. A to aj z toho dôvodu, že takýto systém môže znížiť vaše účty za energie až o 35 %. Ako je to možné?

Pomocou solárnych kolektorov dokážete ohriať až 70 % vody, ktorú ročne miniete. A keďže za slnečnú energiu neplatíte, v podstate vás to nič nestojí.

NEUSTÁLA DOSTUPNOSŤ

Tak ako biomasa, voda či vzduch, aj slnko patrí k obnoviteľným zdrojom. Ich obrovskou výhodou je, že sa nikdy nevyčerpajú a my ich budeme využívať neustále.

Na druhej strane fosílne palivá majú svoje dno a jedného dňa sa môžu minúť. Takže keď porovnáte uhlie či plyn so slnečným žiarením, z hľadiska dostupnosti jednoznačne víťazí slnko.

JE TO EKOLOGICKÉ

Vedeli ste, že solárne panely vypúšťajú do ovzdušia 20-krát menej oxidu uhličitého než vykurovacie systémy na fosílne palivá? Za celý svoj životný cyklus tak ušetria tony emisií, ktoré by inak unikli do ovzdušia.

Je preto pochopiteľné, že Európska únia stále viac podnecuje ľudí k tomu, aby eko systémy využívali. Napokon, svedčí o tom smernica ErP, podľa ktorej musia výrobcovia uvádzať, s akým výkonom a energetickou účinnosťou kotol pracuje.

KOMU SA SOLÁRNE PANELY HODIA

Plánujete si postaviť nový dom? V takom prípade vám solárne panely jednoznačne odporúčame.

Obzvlášť ak ste sa rozhodli pre pasívnu stavbu, ktorá efektívne využíva vonkajšie zdroje energie. Napríklad aj tú slnečnú.

Nemusí to však byť len nový dom, ale aj taký, ktorý ste si zrekonštruovali. Po dobre odvedených úpravách vám vydrží toľko, čo novostavba.

A tak si na takýto dom pokojne nechajte nainštalovať solárne kolektory. So životnosťou nad 20 rokov vám budú prinášať úžitok naozaj dlho.

Pokiaľ chcete čo najviac ušetriť na energiách a neprekáža vám vyššia investícia, takisto sa pozrite na solárne systémy. Peniaze sa vám po rokoch vrátia a vy budete kúriť alebo ohrievať vodu takmer zadarmo.